Enhet av två i samma trädgård

I detta blogginlägg målar Birgitta Yavari-Ilan lika vackert i ord, som hon annars också är känd för, i färger på duk. En sann konstnär i ord och bild. Kärlek, äktenskap och mysterium – ja, det är ett stort konstverk att väva ihop en man och en kvinna. I slutet av inlägget hittar du hennes mailadress och länk att beställa almanacka och hennes livsberättelse.  /Eleonora Lahti Bloggansvarig

När det mänskliga sinnet betraktar livets största mysterier och kärleken vaknar är det som när gryningen bryter igenom på vindar av en Gudomlig närvaro. Och jag håller det för sant, att kärleken aldrig ger upp. Den kommer alltid att vinna. Om man låter den.

Även om det kan vara ett mest vågat ämne, har jag aldrig känt till kärleken utan dess mysterium. Det finns inget heligt utan att kärleken först varit där. I rena hjärtan har jag sett trons hemlighet och känt dess makt i kärlekens styrka.

Man kan väl göra upp ett avtal utan känslor, men man kan inte älska utan känslor. Kärlek är till för de modiga; och för de tappra. Ingen, inte ens poeter, har någonsin mätt hur mycket ett hjärta kan bära. Fastän litet kan det rymma hela himmelen, och större än allt är den kärlek det kan känna och kan ge. Aldrig, inte ens för ett ögonblick, har jag försvagat eller glömt skönheten i min dröm. Låt det kosta vad det kostar, jag vill inte försumma mitt hjärta.

Och även om det funnits stunder som sett ut som om livet inte haft någon chans att klara sig utan att skadas; med strängar i det mänskliga hjärtat som hade bättre inte vibrerats – så har jag alltjämt haft så höga tankar om äktenskapet att jag vågat sådan risk. Jag har förblivit så positiv till denna Guds mest storslagna idé och som till synes ingen verklighet kunnat få mig beredd att överge. Jag har gett min värld till det och aldrig tänkt att jag drömt denna dröm förgäves.

Om någon gav allt för kärleken vem skulle tro att han förlorat? Att ha älskat och ha lidit är som att kunna många språk. Även om jag har längs vägen avvikit som ett förlorat får och stirrat illusion i ögat, är det ändå sant att kärleken finns. Även här på jorden.

   Liksom ingen kommer in i den här världen helt komplett, och för att nå en perfektion rankad som ett mirakel, har äktenskapet sitt värde och betydelse. I Jerusalem har jag dessutom hört sägas det vara ett stort konsverk att väva ihop en man och en kvinna såsom ett. I Jerusalem sägs det vara ett mirakel svårare än att dela på Röda Havet. Som min dröm velat ha det, är jag lyckligt gift med Elliott.

Det finns drömmar och visioner, krig och haverier, där konsten att se det osynliga är ett måste. Livet kommer sällan så perfekt som man vill det. Och kanske bättre så. Det är en melankolisk sanning att kärleken också är utsatt. Även stora män har haft sina dåliga relationer. Och hjärtats hårdhet kan bryta ett förbund.

När dröm och verklighet verkar ömsesidigt gäckande, och livet kräver ett givande och tagande där ingen får allt man drömt om, har jag för avsikt att följa diktaten i mitt hjärta. Jag kan ha betalat för mina drömmar men aldrig sålt dem. Mina höga förväntningar på kärleken har varit en kraft att bevara mitt hopp. Genom val och genom nåd kan kärlek bevaras och fördjupas. Man säger ett gott äpple bör haft en natt av frost innan det skördas. Och även en Shabbat kan ha en storm.

Oavsett, i mitt äktenskapsförbund vill jag säga, Du bör ta min kärlek för givet, och jag kommer att göra samma sak med din. Allt mitt är nu också ditt och allt ditt är nu också mitt. Det är det vackra i äktenskapet.

Med kärlek från Jerusalem –

alltid i kris och alltid i frid,

i ständig väntan och ständig längtan

Birgitta Yavari-Ilan

forsakenotyourheart@icloud.com

Ps. Min årliga kalender ‘Det finns En Kärlek’ och mitt livs historia, ‘Mitt Hjärta Tog Vägen Om Jerusalem’ kan beställas via: http://www.reagea.se/store

2017-06-10T10:35:36+00:00