Så underbart, spännande och utmanande att vara människa! Full fart med många olika fasetter och vinklingar som ska hanteras mitt i livet – och samtidigt njuta av olikheter. Ja, klarar vi det… 😉  Vår bloggare denna vecka Urban Johansson, klurar kring detta.

Eleonora Lahti, bloggansvarig

Identitet är en klurig sak. Vem av alla jag är jag? Det rycker och drar i mig – förslagen och pressen utifrån är många. Som invånare i Foppas, Näslunds och tvillingarna Sedins Ö-vik är man per automatik MODO-it, även om vi (jodå, det ÄR ett vi) har haft en minst sagt brant uppförsbacke sedan SM-guldet 2007.

I kölvattnet av en nyss utgiven bok, den femte, är jag just nu väldigt mycket en stolt författare. Sverre Larsson, en varm kyrkans man som skrev brev – fysiskt, med frimärke, någon som minns? – för att tacka mig för min allra första bok på 1990-talet, sa några år och några böcker senare att man kan kalla sig författare först efter sin fjärde bok, så… Woop woop!

Även den tro på Gud som vi båda delade (han dog 2017) ger automatiskt en identitet, vilket emellanåt orsakar mig en del huvudbry. ”Det är klurigt att vara kristen i det land som kallas kristet”, som jag låter en karaktär i senaste boken tänka. Själva ordet är så extremt laddat, på många sätt även tungt belastat. Korstågen – say no more. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ber visst till Gud varje dag, har jag läst. USAs president Trump fick tydligen jobbet tack vare stort väljarstöd från den kristna högern. Jaha?! Listan med anledningar till att inte vilja klumpas ihop med någon av dem är så lång att jag inte ens vet vart jag ska börja.

Jag är även make, pappa och morfar, jag är musiknörd, kontorsråtta och norrlänning, villaägare och SAAB-ägare. Så vem är jag?

Även om jag är allt ovanstående och mer, har jag kommit fram till den identitet som jag faktiskt känner mig helt bekväm med. I den kostymen kan jag gärna ta en kaffe med dig mellan fyra ögon och diskutera såväl tro som varför vi i valet i september borde välja parti utifrån vilket partiprogram som tydligast prioriterar alla människors lika värde, sann medmänsklighet och öppna gränser för den som har tvingats fly och lämna allt. Med den stämpeln i pannan kan jag gladeligen försöka övertyga dig om betydelsen av ett par riktigt bra hörlurar för ett fullödigt liv eller varför tvillingarna Sedin egentligen borde ge MODO ett sista år innan de lägger av.

Med vänliga hälsingar Urban Johansson, människa