Kärlek och sanning hör ihop

Tänk att få leva i en perfekt värld där allt bara fungerar och flyter på! Men… nu är det inte så. Så många faror lurar på vägen och endel är osynliga för blotta ögat. Finns det någon väg att hantera smärta och  lidande? Susan Anderberg är veckans bloggare.

Eleonora Lahti, bloggansvarig

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Min man och jag är lyckliga föräldrar! Vi beslutade tidigt att jag skulle vara hemma tills barnen började skolan. Detta har inneburit en hel del hemma-år för min del, något som varit både krävande och härligt på samma gång. Jag ångrar inte alls beslutet, men det har inneburit en annan bana än för många andra. Det har varit så fint att vara nära barnen under dessa år och att kunna förmedla saker in i deras liv. Förhoppningsvis har de fått mycket kärlek, trygghet, närhet, men också förmaningar och tillrättavisningar.
Barn växer så snabbt. I takt med att de växer så tillbringar de mindre tid med oss som föräldrar. Skoldagarna blir längre och kompisarna allt viktigare. Successivt, och naturligt, formas en egen identitet som inte är lika hårt knuten till föräldrarna. Jag har insett att jag inte kan ha koll på allt, jag kan inte skydda dem från allt ont. De finns människor som kommer att såra dem och situationer som jag önskar att de fick slippa vara med om. Jag kan inte skapa en perfekt värld åt dem!
Jag har talat med Gud om dessa saker! Man vill inte vara en mamma som ständigt kontrollerar sina barn, men samtidigt önskar man skydda dem från saker som kan göra dem illa på riktigt. Jag kan inte vara överallt, men det kan Gud. Jag ber ofta att Han ska hjälpa mig att gå denna balansgång. Jag ber också att Han ska avslöja sådant som jag behöver veta, men som jag i det naturliga inte kan, just för att jag inte kan vara överallt hela tiden. Det finns så mycket som potentiellt utgör stora faror för våra ungdomar idag, sådana som inte fanns på samma sätt när jag var barn – internet, mobiltelefoner, men även tristess, brist på vuxenstöd, orimliga förväntningar, stress av olika slag, mm.
Jag tror att det finns paralleller till vårt andliga liv. Det finns faror som lurar, som vi inte förmår se i det naturliga. Under ytan pågår en andlig strid, som ständigt tycks eskalera. Som en god fader vill Gud beskydda oss. Vi kommer inte undan lidande, men vi kan besparas onödig smärta under Hans vingars beskydd. Det finns ett ord i Bibeln som är särskilt tillämpligt på vår tid, nämligen urskillning. Paulus skriver till församlingen i Filippi:

”Och min bön är att er kärlek ständigt skall växa och bli rik på insikt och urskillning.”

(Filipperbrevet 1:9)

Gud vill att vår kärlek ska växa, men den behöver berikas av både insikt och urskillning. Kärlek och sanning hänger ihop. Vi behöver verkligen Guds hjälp!

Susan Anderberg

Uppsala

2017-08-20T21:17:01+00:00