Konsten talar var mans språk.

Under tidiga 70-talet fick Birgitta Yavari-Ilan börja vara ett underbart instrument och redskap, där en rabbins föhoppningar inför framtiden fick spira fram. “Kyrka och synagoga är menade att vara Guds budskap i symfoni. Att det inte varit så under 2000 år, betyder inte att det inte går att ändra på.” Birgittas konst i hennes böcker och almanackor,  har under många år kopplat samman våra nordiska band till landet Israel. Låt det få fortsätta så!

/Eleonora Lahti, bloggansvarig

Jag har åter tagit upp den härliga och årliga uppgiften att göra en budskapsillustrerad kalender. Min första Det Finns En Kärlek kalender gavs ut 1972, och gjordes till min son Eliels död. Därefter var det så svårt, att kalenderide’n blev lagd åt sidan.

Passionen inom mig finns kvar både för Israels Helige, och för det Jerusalem där det liksom vilar någon stad ovanför. Jag skriver för att illustrera och jag målar för att berätta. Jag har återintagit min lilla atelje som allt för länge tjänat som extra gästrum, och målar igen efter ett långt uppehåll. Mina färger och mina ord påminner om varann. Under mina år som konstnär har den vanligaste frågan varit om mina målningar är självporträtt. Ingen av dem har varit det. Kanske inte tänkt eller menat så, är ändå allt vi konstnärer gör en form av självporträtt, hämtat inifrån och speglar det egna hjärtat. Men på kalenderns baksida är illustrationen ett självporträtt från skyltfönsterfoto som fanns hos bokhandlarna när jag signerade min debutbok Det Finns En Kärlek 1972. Omslagsbilden är inte menad att vara mig, men illustrerar väl min nyfunna tro och det glada 70 talets Jesusfolk.

Konst behöver ingen förklaring och kan i frihet tolkas på lika många sätt som det finns betraktares ögon. En budbärare unnar sig ingen ro förrän budskapet är överlämnat. När jag ger mina bilder ord känner jag mig som en budbärare: Försaka inte ditt hjärta, det är skapat till att älska och till att känna himlens vind.

Jag säger mitt hjärta bor i Jerusalem, i ett land märkt av Gud. På ett sådant sätt fångade Jerusalem mitt hjärta, att skulle mitt liv på något sätt räknas, skulle det vara här.

Israel har varit mitt hem sedan 1973, så det är naturligt för mig och värdefullt att få de judiska högtiderna uppmärksammade, som också Jesus gjorde och firade. Det har hänt mycket sedan Sions berg och Gamla Stans mur blev min ständigt inspirerande utsikt. Under vad man här kallar den Messianska epoken höjer den ortodoxa rabbinen, David Nekrutman, sin röst med orden: “Kyrka och synagoga är menade att vara Guds budskap i symfoni. Att det inte varit så under 2000 år, betyder inte att det inte går att ändra på.”

Från det Jerusalem där det vilar en stad ovanför, alltjämt i kris och alltid av ro. I ständig väntan och i ständig längtan,

Birgitta Yavari-Ilan

forsakenotyourheart@icloud.com

Ps. Mina kalendrar och mitt livs historia, Mitt Hjärta Tog Vägen Om Jerusalem, hittar du under, http://www.reagea.se 0703381107 kontaktaoss@reagea.se

2017-06-13T22:28:36+00:00