Fake news är det gott om i dessa dagar, eller som man sa för: Kejsarens nya kläder! Visst är det mycket som händer och förändras runt om oss, men vårt ansvar i det hela är att hålla oss på vägen. Läs Inga-Lill Lundgrens blogginlägg och gå gärna sedan också in på de länkar som finns i slutet på artikeln.

/Eleonora Lahti, bloggansvarig


Har du hört det senaste i raden av påhitt?

´Kristen bortom Gud´, en slags ny tankebyggnad man introducerat och gett rum i Svenska Kyrkan i Stockholm sen i höstas, (i samarbete med bl.a. Gustav Vasa kyrka) och som man också håller föreläsningar om på Teologiska Högskolan i samma stad för blivande präster och pastorer.

´Vår tro behöver inte innehålla förmodern världssyn med övernaturliga inslag vi skulle hålla för sanna´. ´I allt som traditionellt hört till den teistiska gudsuppfattningen har vi nu andra förklaringar´. ´Det är dags att överge den tömda symbolen att Jesus nedsteg från ovan där, och att det istället är VI som tillräknar honom hans gudomlighet´ (dvs. frälsningshistorien som den är beskriven i Bibeln att Gud sände sin enfödde Son, är ingenting för den moderna människan). ´Äntligen finns ett alternativ som tar dem på allvar´, (dvs för dem som inte kan acceptera det gamla goda evangeliet som det står, presenteras nu en ny egentillverkad s.k. kristendom, anpassad till modern tid). ´Gud behöver inte vara en person eller ett väsen som är större och utanför oss och som ingriper i historien. Han kan vara ett verb´, (dvs. hans förmåga är därmed reducerad till noll i det avseendet. Han är ju ingen.)

Räcker det som citat för att det ska stå klart för dig vad det är frågan om?

´Bortom Gud´. Låter som ett eko från det förflutna: ´Du sa i ditt hjärta: Jag ska stiga upp till himlen, ovanför Guds stjärnor skall jag upprätta min tron. Jag vill sätta mig på gudaförsamlingens berg längst uppe i norr. JAG VILL STIGA UPP ÖVER molnens höjder, göra mig lik den Högste´, (Jes.14:13-14).

Vi vet vem som fick den befängda idéen den gången. Ide´ betyder förresten ´en plötsligt uppkommande tanke, som en utgångspunkt för ett resonemang, ofta med betoning på det nya´. Dvs inte förankrat i historien, väl beprövad sanning, tillförlitlig källa och stadfäst ordning från tidernas begynnelse, utan istället ´taget ur luften´ rent bokstavligt, det som passar för tillfället, anpassat efter vars och ens tycke och smak, ´så att ingen ska känna sig utanför´ (initiativtagarnas egna ord).

´Vi hoppar helt enkelt bortom Gud och tillverkar våra egna tankefunder´.

Vi.

Istället för Gud.

Har man hört på maken!!! Historien upprepar sig!

De som skulle vara sanningens företrädare lägger ut dimridåer för människor som är ärliga sökare och leder dem rakt in i villfarelse.

Var det inte kärleken till SANNINGEN vi skulle ge rum?

´Det kommer en tid när människor inte längre ska stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter´. (2 Tim 4:3- 4)

Ja, sannerligen, vi är där!

När man inte längre, ens som kyrkans företrädare, vill ära den Levande Guden hemfaller man åt dårskap. Det är vad Bibeln säger. (Rom.1) Då börjar man tillbe allt möjligt annat, inte minst sig själv och sina egna idéer. För människan är en obotlig tillbedjare. Av någonting.

´Jag och ingen annan, högt över och bortom Gud ska vi gå´! skanderar man nu och det är sannerligen ett höjdhopp som heter duga!

Undrar var man landar på andra sidan? Bortom Gud? Ja, inte på någon klippa, för det finns bara en KLIPPA i universum, och det är Jesus Kristus!

Förmodligen upplöses man i några slags oidentifierbara partiklar som flyter omkring i

rymden i ett evigt flum, varifrån man aldrig hittar ut. Om nu slutdestinationen ska motsvara de s.k. intellektuella teologiska hårklyverier man trasslat in sig i, som är det mest förvirrade resonemang jag hittills hört (det kommer förmodligen flera) och som man alltså serverar på vissa Teologiska utbildningar numera, så måste det vara där man hamnar till slut, bortom Gud: I tomma intet med en massa ´jag´ som sällskap.

Liknar mest nån ny form av new age, ren science fiction eller rätt och slätt påhitt från dem som helt enkelt vill slippa och har tröttnat på både Gud och Jesus och Bibeln och alltihop och vill ha något mer modernt, som, ja just det, så var det ja, som kliar dem i öronen helt enkelt.

´Men vet du va??´ som Tjorven uttryckte det i Saltkråkan, ´nu ska jag säga dig en sak´!

´Skapade du och jag himmel och jord kanske? Havet, solen, månen, stjärnorna, alla blommor, bergen, skogens alla djur och de hisnande vattenfallen? Gjorde vi det? Eller fanns det redan här färdigt, när vi kom? Var du med när han formade Orion, vintergatan och spände över himmelen sin båge? Var du det? Känner du varenda liten sparv, vet du om när den faller till jorden? För det gör han! Känner du all boskap på bergen som han gör? Har du skapat örat och ögat och alla andra finurligheter? Har du det kanske??´

Det känns som om Tjorven läxar upp dessa egen-gudstillverkare här och nu, om jag får låna henne ett tag!

Varje liten fågel sjunger sin sång om Dig     Varje liten blomma talar om Dig

Om att Du finns talar de alla till mig

A.W. Tozer, en stor gudsman skriver i sin bok The Pursuit of God:

”The worshipping heart does not create its Object. It finds Him here when it wakes from its moral slumber in the morning of its regeneration. Imagination projects unreal images out of the mind and seeks to attach reality to them. Faith creates nothing; it simply reckons upon that which is already there”.

Just det. Så var det, ja! När vi blir födda på nytt öppnas våra ögon så vi ser. Vi ser Guds rike och finner honom vara redan här! Och evangelium är så sant och enkelt och glasklart att ett barn kan förstå det. Faktum är att du måste bli som ett barn för att komma in i Guds rike, sa Jesus. ´Denna tidsålders gud har så förblindat de otroendes sinnen, att de inte ser det sken som utgår från evangelium´, (2 Kor.4:4). Kliva ner från sin egen självutnämnda höga post och s.k. vishet, är bra att göra i tid, innan dårskapen blir uppenbar och påhittet om kejsarens nya kläder visar sig vara fake news, avslöjat av ett litet barn.

´Unbelief has put self where God should be´ (Tozer). 

Men så här går det när man inte vill ge kärleken till sanningen rum. Då blir allt upp och ner och bakvänt. ´Hans osynliga makt och egenskaper har varit synliga alltifrån världens skapelse genom de verk som han har skapat´. Vi är utan ursäkt, säger Bibeln. Vi borde helt enkelt förstå att det är han som är Gud! Men så väljer man att inte prisa honom som Gud eller tacka honom, utan ´förblindas av sina falska föreställningar så att mörkret sänker sig över deras oförståndiga hjärtan. De påstod att de var visa, men de blev dårar´. (Rom 1.19-22)

Sen går det undan! Människans egenmäktiga s.k. vishet blir snabbt till dårskap och man börjar bete sig som en liten gud och det är klart att där slutar lovsången direkt och tystnar om den nu ens hann börja. Där vi skulle sagt TACK! för det vackra han gett oss, infinner sig istället knastertorr tystnad och ´dina harpors buller´ tar vid. Och sen kommer villfarelsen och vi seglar ut i allsköns påhitt! Som vilsna får på drift. Bortom Gud nånstans.

Det är mitt i all denna förvirring du och jag inte ska låta lovsången tystna! Till honom som definitivt och oåterkalleligt är universums Herre, skapare av himmel och jord och som håller dess pelare stadiga! Låt den ljuda ännu starkare, klarare, renare, tydligare och frimodigare, lovsången, och låt oss sjunga den med upplyft huvud! Och aldrig skämmas för evangelium! ´Låt dig inte övervinnas av det onda, utan övervinn det onda med det goda´, (Rom.12:21) sa alltid min pappa till mig. Bra råd! Min pappa som nu är i himlen och deltar i Sången live! Den han hörde strax innan han gick till himlen och frågade mig, undrande: ´Jag hör så vacker musik. Vad kan det vara? Har aldrig hört något så vackert´!

Du förstår, det finns en sång du aldrig kan få tyst på. Den sjungs av änglar i himlen och av oss som Guds barn, redan här och nu, i ur och skur, i med och motgång, ja till och med i dödsskuggans dal kan du höra den. Du ansluter dig till den och den bär dig, som en flod eller en ström, ett vattendrag fyllt av liv du både kan simma lugnt i eller ösa med fröjd ur frälsningens källor eller plaska omkring så det skvätter på alla som kommer i vägen!

Vad pratar du om, kanske du undrar? DEN STORA SÅNGEN! Den där floden som kommer från Guds tron och forsar genom universum rakt ner i ditt och mitt eget hjärta och som blir en ton från DIG i samma ögonblick som han lyfter dig ur dyn och sätter dina fötter på en klippa. Vilken klippa? Jesus Kristus! Där läggs en ny sång i din mun! (Ps.40:2-4)

´Den som tror på mig, av hans innersta ska strömmar av levande vatten flyta fram´, sa Jesus själv. (Joh.7:38)

Hur ska du kunna få stopp på allt det här, lilla människa, som så frenetiskt försöker överrösta både Gud och Jesus och Sanningens bok, Bibeln, och lovsången och tacksägelsen och förklara alltihop för ogiltigt och gammaldags och förlegat och överspelat och medeltida!

Tänkte du försöka stjälpa hela lasset??! Det kan du ju naturligtvis inte!!

´Få fnatt´ brukar man kalla det, när man får för sig att göra tokerier och galenskaper som är ´out of space´. Ut i det blå nånstans. Det är ingen bra ide´ i det här sammanhanget.

Hålla sig stadigt mitt på vägen, däremot, är ett ypperligt väl förankrat tilltag!

Den heliga, raka, av Gud utstakade vägen, som gått som en autostrada genom historien, från tidernas morgon ända till nu och som fortsätter ända in i evigheten, där vårt ankare redan är kastat!

Låt oss hålla oss till SANNINGEN, sanningens bok, Guds eget eviga ord som aldrig ska förgå.

Låt oss hålla oss till Jesu egna ord: ´Jag är vägen, sanningen och livet´.

´Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi´ (Kol.2:8)

Vik inte av vare sig till höger eller vänster. Håll din blick riktad rakt fram. (Ordsprb.4:25-27)

Då behöver vi inte kastas hit och dit vid vart vindkast i läran.

Och där och då, mitt på VÄGEN, kommer lovsången aldrig att tystna!

En person jag kände för flera år sen berättade: ´Jag betraktade mig själv som ateist. Men så fick jag en liten dotter och insåg vilket mirakel jag hade framför mina ögon! Alldeles lyrisk skuttade jag ut från BB, men vem i hela världen skulle jag tacka??!! Innan jag hann att tänka mig för (vad bra!) vände jag mitt ansikte uppåt mot himlen och utbrast: TACK!! Där och då blev jag troende. På en Gud som är större än JAG!!´

Kanske måste vi överrumplas av ett mirakel för att våra egna tankebyggnader ska fara sin kos! Och för att vi ska inse att det faktiskt finns en som är större än vi och är mer än ett verb! Och nu ska jag avsluta med ett annat mirakel!

Jag har äran att skriva just denna dag, 14 maj 2018. Det var denna dag, för 70 år sedan, 14 maj 1948, som Israels förste premiärminister Ben Gurion deklarerade etablerandet av en självständig judisk stat, ´to be known as the state of Israel´.

THE DECLARATION OF INDEPENDENCE DAY!

Detta land som ju varit det judiska folkets hemland i över 3000 år, men som denna dag blev inför hela världens ögon proklamerat och stadfäst som ett legalt historiskt faktum:

ISRAEL, THE JEWISH STATE!

Ett mirakel som heter duga! Det kan du och jag inte hoppa bortom!

Am Yisrael Chai,

Eternal Nation!

Israel har redan firat denna dag 19 april enligt sin hebreiska kalender och en sång som man sjöng dessa dagar var ´Al Kol Eleh´ av Naomi Shemer, ´the first lady of Israeli song and poetry´.

Over all these, over all these,

Grant a blessing, dear Lord

Over the honey and the beesting

Ove the bitter and the sweet

Please don´t uproot what´s been planted

Do not forget our hopes and dreams

Lead me home and I shall return

To this wonderful land

Guds svar på den bönen är redan givet, för ca 750 år sen före Kristus genom profeten Amos:

Jag skall plantera dem i deras eget land. De ska aldrig mer ryckas upp ur det land som jag har givit dem, säger Herren, din Gud. (Amos 9:15)

Ingriper Gud inte i historien? (Som moderna teologer bortom Gud påstår).

Israel är beviset för att han gör det.

År det övernaturliga bara påhitt? Är Gud inte kapabel att göra mirakler? Även idag?

Öppna ögonen och se!

Koppla ihop med det judiska folket, Israel, Guds löften till dem, och du ska få en helt ny styrka i ditt liv och i din egen lovsång.

Dubbla strömmen kopplas på från ovan! Du befinner dig helt enkelt mitt på vägen.

Där vi ska vara.

Och till Jerusalem kommer Jesus tillbaka. Han som är Konungarnas Konung!

Blås i trumpet på Sion! Blås i Shofar i Jerusalem!

Tillsammans har vi redan vunnit!

We will never lose!

Am Yisrael Chai!

Låt aldrig lovsången tystna!

/Inga-Lill

Låt aldrig lovsången tystna finns på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=jiDwiBLqiu0

Al Kol Eleh: https://www.youtube.com/watch?v=oxzR9Z-kG6Q

We will never lose: https://youtu.be/n8FP6clSVko?t=1h15m37s

*Bok: Den Stora Sången

/Inga-Lill Lundgren