Lite reflektioner utifrån höstens val delar jag här med er. I veckans radioprogram ”In My Living Room” tisdag 9.00 och 21.15(R) kan du även höra mig läsa, berätta och spela min musik. Välkommen!

/Eleonora Lahti, bloggansvarig

Världens sista tider! Ja, så skulle min mamma säkert uttrycka sig, om hon levt, angående läget nuförtiden – precis som hon gjorde i min egen ungdom på 70-talet. Och visst är det en märklig tid vi lever i!
Det är en röd tråd som går från individen, familjen, landet och välden – och allt på ett sluttande plan!
Allt ifrån vår syn på när livet börjar hos ett foster, familjens betydelse och struktur, vilken sammansättning och ideologi vårt landets regering ska, och sedan landets roll och kopplingar ute i världen där bl.a. integration och EU har en central roll.
Och just nu pågår ett maktspel om våra röster från valet som var för ett antal veckor sedan. Kan man tänka sig, än hur man vänder och vrider, kommer vi att ha stora grupper som anser sig svikna av sina företrädare.
När man redan innan valet målat in sig i ett hörn, är det svårt att ta sig ut…
På valvakan när de flesta valdestrikten var räknade, började parti efter parti, utifrån sin egen horisont, utse sig själva till vinnare. En förvirring utan dess like – som nästan blev lite komiskt!
Och det fortsätter….
Men nu ser alla ut att vara förlorare…
Kan det vara ett väldigt högmod, eller är det ”Pride,” som min 24- åriga kurdiska frisörska uttryckte det, som är problemet?
Det är som om de urgamla orden, om andevärldens inflytande och den tidens stormakter, från Jesaja 14:13, börja få liv igen i vår tid:
⚡️
Du sa i ditt hjärta:
´Jag ska stiga upp…
och jag skall upprätta min tron.´
⚡️
Det finns en ”inbyggd mekanism,” som förr eller senare utlöses, om det handlar om högmod och stolthet, och det är – dom och straff!
Medvetna feltolkningar, halv- och hellögner, bortförklaringar m.m. florerar, för att rädda sitt eget skinn. Bibeln har så många berättelser som handlar om det politiska planet och hur det då kan gå med tiden.
⚡️
Vart ord på deras läppar
är en synd i deras mun.
Låt dem fångas i sitt högmod
genom den förbannelse
och lögn som de talar.
Ps. 59:13
⚡️
Och någonstans i allt detta ,ska vi förhålla oss till fortsättningen…
⚡️
Människornas stolthet
skall slås ner
och männens högmod
förödmjukas.
Herren ensam skall vara upphöjd
på den dagen,
och avgudarna skall fullständigt försvinna.
Jes. 2:17-18
⚡️
Som sagt, inga självklara och färdiga lösningar finns, men Jesus säger:
🌾💞🌾
Detta har jag talat till er,
för att Ni ska ha frid i mig.
I världen lider ni betryck;
men var vid gott mod,
jag har övervunnit världen.
Joh. 16:33
💖
Vilket löfte!!!!!
/Eleonora💞