Att livet kan vara stormigt på olika sätt, är något som Anette Anders fått erfara. Mitt i detta är hon inte rädd att sticka ut hakan i det som är övertygad om, och vill att andra ska se och förstå. Läs och begrunda stormen kring Trump, Vita Huset och Irma. Och mitt i allt detta kan vi få ha Guds Ord levande!

Eleonora Lahti, bloggansvarig

En månad in på det nya året tittar vi bakåt och reflekterar. Vilket år det har varit!

Presidentvalet blev en chockartad upplevelse för den motsatta sidan. De har inte hämtat sig från chocken än. Alla officiella oponionsundersökningar visade sig vara fel. Vilken thriller det var!

Trump satte igång med en rivstart utan att hämta andan efter valet. Det hände så mycket hela tiden, så man kunde se hur reportrarna i press rummet på Vita Huset fick påsar under ögonen och nästan kroknade. Washington och etablissemanget skakar, korruptionen knakar i fogarna. “The Swamp” håller på att dräneras. Världen håller andan och hatet sprutar mot honom och de som råkar tycka att han är bra. Trump blir idiotförklarad och man försöker allt för att få bort honom.

Han är troligtvis i stället ett geni, som kan vinna ett presidentval med egna pengar, spendera en bråkdel av vad Hillary gjorde och med en mycket mindre organisation. Det kan man säga var mirakulöst.

Sen kan man förstås reagera mot hans uttryck och språkval – hans stil – men det upphäver inte det faktum att vi tror han är rätt man på rätt plats för den tid vi lever i nu. Medan pressen fortsätter att konstant ljuga, förvränga och indoktrinera så att människor blir förda bakom ljuset. Även en del kristna ser inte den andliga dimensionen som jag är övertygad om finns med i bilden. Det är en kamp mellan det onda och det goda – inte bara i USA utan i hela världen. En hätskhet som vi inte sett maken till eller hört – den har inte normala proportioner. Vi går mot den sista tiden, men vi tror att vi har fått en frist på några år genom denna regering.

Är han en Kyros, som de kristna liknat honom vid? Kyros- den ende hedningen som blev smord av Herren och bl.a. befriade Israels folk ur den Babyloniska fångenskapen.

I Jes. 45 står det ”Så säger Herren till sin smorde, till Kyros vars högra hand jag har fattat för att slå ner folken framför honom, lossa bältet från kungars höfter och öppna dörrar för honom så att inga portar mer är stängda ……..För min tjänare Jakobs skull, för Israels skull, min utvalde, kallade jag dig vid namn. Jag gav dig ett ärenamn, FASTÄN DU INTE KÄNDE MIG.”

Ett är säkert: Vi har nog aldrig haft mer bekännande kristna i Vita Huset med en regering som vill ha tillbaka det Amerika vi en gång hade och som en gång byggde på kristna principer, enligt konstitutionen.

Vänstern rasar! Media visar bara de värsta sidorna hos Trump. En del av kritiken är självförvållad. Det är klart att man inte bejakar allt. Men det gäller att se helheten och vad han lyckats åstadkomma – trots allt motstånd. Vi kristna ber om beskydd och visdom för honom. Han håller på att vända en tung och stor skuta som är landet USA – manuellt och inte med servo styrning – med starka krafter som är emot! Det stormar hårt!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Storm fick vi också uppleva i höstas när Irma dånade in över Florida. Det skulle bli den värsta någonsin. Vi har upplevt orkaner flera gånger förut, men aldrig behövt evakuera. Förrän nu. Den eftermiddagen vi lämnade vårt hus, med möbler uppslängda på sängar och bord, käraste ägodelar, minnen och foton nerpackade i vattentäta boxar, så var det med en något kuslig känsla. Skulle något finnas kvar när vi kom tillbaka? Skulle det vara översvämmat eftersom vi är nära kusten? Molnen hängde tunga och mörka över oss när vi körde ut från vårt område för att övernatta hos dottern med familj i norra änden av Tampa. Men vi visste ju inte hur säkert det skulle vara där heller. Ingen visste och många tusen flydde norrut och västerut. Bl.a. vår son som tog sin familj och åkte till North Carolina mitt i natten – ca 12 timmars resa. Han ville inte riskera något. Han var i New Orleans när Katrina kom och han fick fly. För att återvända till en mycket förstörd stad .

Ingen kan säga exakt hur en orkan kommer att gå. Den kan ändra sig på några minuter.

Man bad intensivt i vår kyrka, och säkert i andra kyrkor också. På Facebook manade många oss att fly – samtidigt som man bad!! “Den kommer in som en Cat (category) 5” meddelades det på tv. “ Den värsta som någonsin drabbat Florida!!!”

Någon timme innan den nådde Tampa hade den gått ner till Cat 2. Då sa jag: ” Jag tror den går ner till en etta!” “Det tror jag med” sa dottern. 20 minuter senare hände det. Cat 1. Inte nog med det – den vände precis innan Tampa Bay!! Gick österut så vi “bara” fick den västra sidan av orkanen – den svagaste! Men det visste vi inte förrän vi vaknade efter att ha sovit som stockar hela natten, Eric och jag!! Vi var helt lugna. Visst, trädgrenar hade fallit ner på taket och hållt resten av familjen vakna, men det blev ingen skada, bara lite kvistar och grenar att plocka upp. Provianten som vi hade jobbat så med – lagat mat och fryst , köpt is ifall strömmen gick, konserver, vattenflaskor, sjukvårdsartiklar, ficklampor m.m. – kom aldrig att behövas!! Vi prisade och tackade Gud för beskydd!! Men vi visste inte något om vårt hus.

Vi åkte hem så fort vi tilläts att vara ute på vägarna igen. Spänningen var rätt stor när vi åkte förbi vakthuset och in på området ………..Ingen översvämning!! Ytterligare ett mirakel hade inträffat: I stället för att vattnet steg, hade det blivit en omvänd s.k. storm surge så vattnet sögs ut i havet!! Amen!

Inga träd nere med undantag av ett par små som lutade. Helt torrt i huset och vi kunde andas ut och börja packa upp. En jobbig pärs både fysiskt och psykiskt som slutade lyckligt för oss – mindre lyckligt för andra, och vi kände med dem.

Ps 91 fick vi av många vänner. Läs den i sin helhet. Den slutar så här:”Han ropar till mig och jag svarar honom. Jag är med honom i nöden, jag ska rädda honom och ge honom ära. Jag ska mätta honom med långt liv och låta honom se min frälsning.”

I en stormig värld, där man undrar vad som kommer att hända, är det tryggt att veta att vi får bevaras under Den Högstes beskärm :

Ps. 5:12 “ Men alla som flyr (!) till Dig, ska få glädjas, de ska jubla i evighet. Du beskyddar dem, de som älskar Ditt namn ska få fröjdas i Dig för du Herre, välsignar den rättfärdige. Du täcker honom med nåd som en sköld”.

Och nu kom jag till sist att tänka på lovsången:

“ Thou, oh Lord, art a shield about me
You’re my glory You’re the lifter of my head……

Hallelujah!”

 

Anette Anders

Florida