Vardagar, helgdagar, sjukdagar, semesterdagar – mer eller mindre lyckade dagar – och samma budskap ljuder: Var vid gott mod!!!! Torbjörn Frisk kommer med viktiga och visa ord mitt i livets hetta. Det kan faktiskt bli skillnad som natt och dag, om vi håller med….
Eleonora Lahti, bloggansvarig
Var vid gott mod! Ja, det är enkelt för dig att säga kanske du tänker. Nej, det är det inte men jag säger det ändå: Var vid gott mod! Jag säger det inte för att vara käck och trevlig och piska upp en glad vårstämning efter vintermörkret, jag säger det därför att vi behöver vara vid gott mod för att orka med motgångar som vi alla och på olika sätt får vår beskärda del utav. Jag säger det därför att Gud, som känner oss bättre än någon annan gör, ja bättre än vi själva, säger till oss: Var vid gott mod. Just därför att vi behöver vara vid gott mod.
 
Kan hända att du, precis som många andra svenskar just nu ligger sjuk (jag själv inkluderad) och inte orkar någonting. Men en sak orkar alla hur svag man än är och hur jobbigt allt än är: Att göra ett viljebeslut, ett viljebeslut att hålla med vad Gud säger. Säg ja till det han säger och nej till alla andra tankar. Erövra det steg för steg, börja med att vara vid gott mod. Det får segheten att smälta som snö i vårsolen. Sedan har du kraft att kunna ta nästa steg.
 
Har du tänkt på att det går åt mer kraft att kämpa emot än att hålla med. Gör det enkelt för dig, håll med Gud:
 
Glatt hjärta ger god läkedom, brutet mod suger märgen ur benen (Ords 17:22). 
 
Mod håller människan uppe under sjukdom, men vem kan bära ett brutet mod? (Ords 18:22)
 
Paulus kan tyckas varit en supermänniska som lyckades med att vända upp och ner på hela världen, utan vare sig Facebook, Google, ryska hackare, Fake News Media AB, Little Rocketman eller Cambridge Analytica. Men man behöver inte ha avlagt en doktorsavhandling i psykologi för att konstatera att han med stor sannorlikhet hade t.o.m. tuffare än de flesta utav oss. Men på något sätt var han ändå en ”surviver”. Hemligheten var att han inte argumenterade mot Gud, inte ens när motstånd och prövningar var som intensivast i hans liv. Då tar han ett viljebeslut och säger:
 
Men vi är ändå vid gott mod (2 Kor 5:8) 
 
Att vara vid gott mod är ingenting som bara händer av sig själv, som ett lyckopiller. Att vara vid gott mod är att kapitulera inför Gud, sluta argumentera mot honom, att säga ”allt är skit, jag orkar inte argumentera mot dig Gud, jag lägger ner vapnen – tala till mig”. Då säger han: ”Var vid gott mod”. Och hans ord är liv och läkedom. 
 
Habbakuk, den gamle profeten, var en som resonerade på det sättet. Att han hade det jobbigt var inget unikt, alla har det på olika sätt, profet eller bara fet. Men han valde att inte argumentera mot Gud utan hålla med honom istället: 
 
Fikonträdet blomstrar inte mer och vinstocken ger ingen skörd. 
Olivträdets frukt slår fel, och fälten ger ingen föda.
Fåren rycks bort ur fållorna, och ingen boskap finns i stallen….
Men jag vill jubla i Herren och glädja mig i min frälsnings Gud.
Herren Gud är min styrka. Han gör mina fötter som hjortens
och låter mig gå fram över mina höjder. (Sef 3:17-19)
 
 
Jag säger inte OM du har jobbigt, utan NÄR du har jobbigt, bara säg till Gud: Jag orkar inte kämpa emot, jag kapitulerar, tala till mig”. Stilla dig då så att du hör den inre stilla rösten. 
Den säger till dig Var vid gott mod! Och det är därför jag säger till dig: Var vid gott mod!
 
/Torbjörn Frisk